Over de club

Hoe het begon

In augustus 1996 werd aan aan een groep bromfietsvrienden uit Eyserheide gevraagd om iets bijzonders te organiseren tijdens de jaarmarkt in Ubachsberg. Besloten werd om een bromfietsrit uit te zetten samen met een marktkraam. Bovenop de kraam stond een Zundapp Bergsteiger. Dit type Zundapp zou later een prominente rol krijgen in het logo van de club.

Met 67 deelnemers werd de eerste rit verreden die, zoals nu nog steeds het geval is, geheel bewijzerd is. Het was een enorm succes, de big-smiles van alle deelnemers was reden om een club op te richten. Bromfietsclub Eyserheide was geboren met Pim Offermans als motor.

In de jaren 1997 tot 2003 hebben we jaarlijks een rit en een bromfietsbeurs georganiseerd waarbij 150 deelnemers geen uitzondering vormde. Omdat het nog steeds om een eenvoudige vriendenclub ging maakte men zich zorgen om eventuele aansprakelijkheid bij problemen. Dat betekende het einde van deze vriendenclub.

Guus Weerts, Peter Weerts en Jan Peters staken hun koppen bij elkaar en besloten een nieuwe start te maken, ditmaal geheel officieel inclusief registratie bij de Kamer van Koophandel, een goede verzekering en alles wat daarbij komt kijken. En zo begon Bromfietsclub De Kompels.

De club nu

De huidige leden van Bromfietsclub De Kompels zijn gevarieerd qua leeftijd, beroep en specifieke merken en interesses. Daardoor bestrijken ze samen een breed kennisgebied als het om oude brommers en onderdelen gaat. Van rolaandrijvers en plaatwerkbrommers uit de jaren 50 en 60 tot aan modern spul met waterkoeling en elektronische ontsteking. De gespreide kennis is niet alleen intern maar ook extern beschikbaar dus vragen staat vrij! Van Solex uitlaatje tot Motoplat afstelling — goede kans dat een ‘Kompel’ u kan helpen.

Geheel in Limburgse traditie heeft de club een informele sfeer. Naast het organiseren van onze bekende beurs en toerrit, rijden we ook ‘zomaar’ ritjes op ons wisselend arsenaal aan brommers. Ook gaan we gezamenlijk naar brommerbeurzen of op koffiebezoek bij andere brommerfans.

De Heuvellandritten

Onze doelstelling, het cultureel erfgoed “de bromfiets” in ere te houden/herstellen, is heel goed te ondersteunen door het organiseren van onze jaarlijkse toerrit door het Limburgse heuvelland en omgeving.

Van 2003 tot op heden bleef het deelnemersaantal gestaag groeien en zagen we ook deelnemers uit België en Duitsland aanrijden om mee te kunnen doen aan “met afstand de mooiste”.

Voor zover wij weten is de Heuvellandrit de enige in Nederland met al deze kenmerken:

– stijgingen en dalingen van meer dan de 10%.

– meer dan 50 terrasjes langs de route met koffie, vlaai en Belgische biertjes

– een bezemwagen met een 06 nummer

– goede kans dat je door drie landen bromt

– een zeer gevarieerd landschap met fraaie uitzichten vanaf hoge punten

– haarspeldbochten

– gedwongen ontmoetingen over zo’n 80 kilometer met kasseien, grind, zand, macadam, stoeptegels, ZOAB en modder (pratsj)!

Ook in de toekomst blijven we ons inzetten om elk jaar een bijzondere rit uit te zetten die gegarandeerd een big smile op het gezicht van elke deelnemer zal toveren. In 2006 was de rit een bijzonder groot succes met 160 deelnemers waarbij er bij terugkomst al direct naar de volgende rit gevraagd werd.

Bromfiets- en Onderdelenbeurzen

Onze jaarlijkse beurs is klein maar gezellig en je vind er brommers en onderdelen die toch wel wat goedkoper worden aangeboden dan boven de grote rivieren. Door de ligging van Zuid-Limburg tussen België en Duitsland is er ook veel te vinden voor hen met een niet-Hollandse brommer.